Preskoči na vsebino


26. nedelja med letom - Slomškova in Mihaelova

 

Bil je bogatin … in bil je neki revež.

Lk 16, 19

Današnja nedelja je v Sloveniji razglašena tudi kot Slomškova nedelja. Spominjamo se velikana slovenskega naroda, ki je pred 160 leti prestopil prag večnosti. Ljudi, ki so pomembno kreirali našo zgodovino se moramo nenehno spominjati. Njihov pogum, odločnost in akcija so za nas navdih, ki nas spodbuja, da si tudi mi nenehno prizadevamo za dobro, pravično in trajnostno ravnanje v našem življenju.

K takšnemu življenju, kot nas s svojimi dejanji spodbuja Slomšek, nas spodbuja tudi Božja beseda Slomškove nedelje. Prilika o bogatinu in revežu Lazarju, ki je jedel od drobtin, ki so padale z bogatinove mize, nas spodbujajo k čuječnosti in nas opominjajo, da življenje na zemlji tlakuje pot k življenju v večnosti. »Ni greh, če obogatiš, greh je, če bogat umreš«, je nedavno v intervjuju za tednik Družina povedal znan slovenski podjetnik Ivo Boscarol. Ne bi mogli bolj jedrnato in jasno zapisati besede današnjega evangelija.

O teh stvareh je pred več kot 160 leti govoril tudi Slomšek. Opominjajo nas, podobno kot današnji evangelij, da smo na zemlji samo skrbniki premoženja in da vse pustimo tukaj. Naša dela, ki so pravzaprav naše bistvo, pa nesemo s seboj. Slomškove misli izpred več kot 160 let nas še danes nagovarjajo, saj se zdi, kot da so brezčasne:

 »Srečen ni, kdor veliko ima, ampak kdor malo potrebuje. Če bomo revnejši v časnih dobrinah, bomo bogatejši v večnih.«

Andrej

Lokacija:
Print Friendly and PDF