Preskoči na vsebino


25. nedelja med letom

 

Z nami bodi, o Gospod, ko se spominjamo vseh mladih,
ki sredi hrupa sveta iščejo pravo smer življenja.

(odlomek iz molitve v tednu mladih)

razmišljanje na to temo

 

Ko sem kliknila na povezavo do Božje besede za današnjo nedeljo, je mojo pozornost najprej pritegnila molitev v zgornjem desnem kotu, namenjena mladim v tednu mladih, ki se je zaključil včeraj s Stično mladih. Letošnja prireditev je potekala pod geslom Izberi vihar (Mt 14,22-33), s čimer želijo mlade spodbuditi, da stopijo iz cone udobja in izberejo vihar, osebno rast in življenje! 

Jezus je poslal učence lovit ribe in ti so mu sledili kljub pozni uri, kljub slabi vremenski napovedi. Ko se sredi noči, sredi jezera razbesni vihar, je učence groza pred besnečo naravo, strah za lastno življenje. V trenutku največje stiske se pojavi Jezus in ne reče, da bo on odvzel to njihovo nevihto, ampak pravi: ne bojte se te nevihte. Jaz sem. Ključno je vedeti, da je Jezus v takih (in vsakih) primerih nekdo, ki mirno stoji nad viharjem.

In tako je tudi v naših življenjih, vsakdo nosi v sebi neke posebne, čisto zasebne strahove, ki se drugemu ne zdijo nič strašljivi, mi pa ob njih kar zmrznemo. In sredi naših strahov, nerazrešenih dilem, ponavljajočih se ran in travm, v katera se tako pogosto vedno znova in znova vračamo, kot v začaranem krogu, se pojavi On. Gospod je večji od naših strahov, močnejši od obupa in mogočnejši od teme.

Veruj, pravi, in boš videl! Vabi nas, da hodimo z Njim po tem, česar se bojimo, čemur se izogibamo! Hoditi po tem, pred čemer hočemo bežati, kar nas paralizira.

Dokler ne bomo v življenju z Jezusom stopili nasproti svojim strahovom, bomo vedno begunci, ki se samo izogibamo nevarnostim in ne romarji, ki imamo vedno nek cilj pred seboj.

Polonca Sernc

 

Lokacija:
Print Friendly and PDF