Preskoči na vsebino


6. velikonočna nedelja

 

»Če me kdo ljubi, se bo držal moje besede in moj oče ga bo ljubil.«

 (Jn 14,23-29)

Tako je Jezus dejal svojim učencem. Misel, ki nekako odzvanja in nakaže, da sta ljubezen in spoštovanje medsebojno odvisna. Ljubezen nas vse bogati in polni naša srca. Prav tako spoštovanje koraka skupaj z ljubeznijo. Nihče si ne zasluži, da ni spoštovan. Z izkazovanjem spoštovanja do drugih si lahko pridobimo tudi ljubezen drugih. S spoštovanjem si ne kupimo ljubezni, pač pa nam je ljubezen izkazana zaradi naše dobrotljivosti.

Velikokrat sem od svojega očeta slišala misel: »Spoštuj druge in tudi drugi te bodo spoštovali.« To izročilo nekako predajam naprej tudi svojim otrokom, saj menim, da brez medsebojnega spoštovanja ni ne sožitja med nami, ne prijaznosti, ne dobrotljivosti in ne nazadnje tudi ljubezni. Tako kot nas ljubezen bogati, nas bogati tudi spoštovanje. Eno z drugim je še kako povezano in nam prinaša notranji mir in zadovoljstvo. Izredno pomembno je, da otroke vzgojimo v spoštovanja vredne osebe. Zelo pomembno je, da mlajši rodovi nadaljujejo tradicijo vrednot in da spoštujejo starejše. Starši moramo biti vzor otrokom in to je temelj, na katerem je potrebno graditi.

Tudi Jezus svojim apostolom reče: »Če me kdo ljubi, se bo držal moje besede in moj oče ga bo ljubil.« Prav tako položi apostolom v srca: »Mir vam zapuščam, svoj mir vam dajem.« Če bomo ljubili, se spoštovali, če bomo odgovorni do drugih in do sebe, bomo našli mir, ki nam ga je zapustil Jezus in za katerega je daroval svoje življenje za nas. Držimo se božjih naukov in pot nam bo tlakovana z ljubeznijo.

Kristina

Lokacija:
Print Friendly and PDF