Preskoči na vsebino


Postna postava

………

 

POSTNA POSTAVA

Cerkev svojim vernikom za postni čas določa posebne oblike spokornosti:

Strogi post je na pepelnično sredo in na veliki petek.

Ta dva dneva se le enkrat na dan do sitega najemo in se zdržimo mesnih jedi. Strogi post veže kristjane od izpolnjenega 18. leta starosti do začetka 60. leta.

Samo zdržek od mesnih jedi je na vse petke v letu. Zunaj postnega časa smemo zdržek od mesnih jedi zamenjati s kakim drugim dobrim delom pokore in ljubezni do bližnjega. Zdržek veže vernike, ki so dopolnili 14. let.

Kadar je praznik (cerkveni ali državni) na petek ali je kakšna slovesnost v družini (poroka, pogreb...), post in zdržek odpadeta.

Priporočljivo je, da v postnem času postu in zdržku dodamo kako dobro delo:

a) molitev – npr. udeležba pri sveti maši, osebna ali družinska molitev, obisk cerkve ali kapele, branje Svetega pisma, molitev križevega pota, spokorno romanje …

b) zdržek od sladkarij in poobedkov, zdržek od kave in cigaret, zdržek od televizije in računalnika, in namesto tega več časa posvetimo stikom z bližnjim. Omejitev v hrani, pijači, cigaretih je z namenom, da s prihranjenim denarjem pomagamo pomoči potrebnim …

c) Cerkvena zapoved pravi, da smo se dolžni spovedati svojih grehov vsaj enkrat letno. Zato vabljeni, da opravite dobro postno spoved.

Lokacija:
Print Friendly and PDF