Preskoči na vsebino


Začenja se advent

 

ZAČENJA SE ADVENT

 

Pričel se je advent - čas pričakovanja in priprave na božične praznike. Po domovih bomo izdelali adventne venčke in prižgali prvo svečko. Da vaše zavedanja adventa ne bo ostalo le na "zunanjosti", je prav da poznate pomen in simbole adventa.

 

POMEN ADVENTA

 

Advent se začne četrto nedeljo pred božičem in se konča na božični večer, 24. decembra.

Beseda advent pomeni "prihaja" ali "prihod".

Advent ima več namenov:

• Spominjati se preteklosti: Praznovati in premišljevati o Jezusovem rojstvu v Betlehemu. To je bil njegov prvi prihod.

• Živeti v sedanjosti: Vsak dan svojega življenja doživljati prisotnost Jezusa v sebi in to izkazovati svetu.

• Priprava na bodočnost: Pripraviti se na drugi prihod Jezusa v veličastvu njegove slave, ki nam bo prinesel odrešenje in večno življenje brez trpljenja.

 

SIMBOLI ADVENTA

 

Adventni venček je najbolj priljubljen simbol v cerkvah, pa tudi po domovih. Venec je sestavljen iz zelenja ter 4 sveč.

Krog venčka simbolizira večnost. Spominja nas na Boga, njegovo neskončnost in milost, ki nima ne začetka ne konca. Zelenje simbolizira novo in večno življenje in upanje, ki ga Jezusovo rojstvo prinaša v hladen svet. Govori o upanju: upanju v novo, upanju, da se prenovimo, in upanju v večno življenje.

Sveče simbolizirajo luč Boga, ki prihaja na svet preko rojstva njegovega sina. Štiri sveče predstavljajo obdobje čakanja v času štirih adventnih nedelj, ki simbolizirajo štiri stoletja čakanja med prerokom Malahijem in rojstvom Jezusa Kristusa.

Barve sveč so različne v različnih tradicijah, vendar pomen adventa predstavljajo vijolične sveče, ki ustrezajo tudi barvam adventa. To je barva spokornosti in posta, pa tudi barva pričakovanja.

Svetloba, ki prihaja od sveč, nas opominja, da je Jezus luč sveta, ki prihaja v temo našega življenja, da prinese nekaj novega, življenje in upanje. Prav tako nas opominja, da smo tudi mi poklicani, da to luč sveta razširjamo naprej. Ker je iz tedna v teden več svetlobe, to simbolizira naše čakanje. Simbolizira temo strahu in obupa, katero presvetljuje vedno več svetlobe.

Sveče simbolizirajo:

• Prva sveča simbolizira pričakovanje ali upanje.

• Druga sveča simbolizira mir.

• Tretja sveča simbolizira veselje, zato je ponekod roza barve. Tu se pozornost od spokornosti in upanja obrne na bolj veselo vzdušje pričakovanja.

• Četrta sveča predstavlja ljubezen.

• Ponekod postavijo še peto svečo, ki je bele barve imenujejo pa jo Kristusova sveča.

Vir: Iskreni net

Lokacija:
Print Friendly and PDF