Preskoči na vsebino


Vnesite vaš naslov


 

SVETO PISMO

 

Kristjani imamo svete knjige, ki osvetljujejo začetek in smisel človekovega življenja in so vodilo na zemeljski romarski poti do končnega cilja, ki je polnost življenja v večnosti.

Svete knjige ali Sveto pismo – to je pismo samega Boga po Božji podobi ustvarjenim ljudem in izžareva bistvo Boga, ki je Ljubezen. Iz vseh knjig Svetega pisma na mnogotere načine odseva ta Božja ljubezen in prinaša ljudem spoznanje o Bogu in stvarstvu ter vabi ljudi na pot resnice, pravičnosti in ljubezni.

Sveto pismo obsega 72 knjig: 45 knjig Stare zaveze in 27 knjig Nove zaveze. Te knjige so nastajale v dolgem obdobju nad tisoč let (ok. 1000 pred Kristusom do 100 po Kristusu). Napisali so jih različni pisatelji v hebrejščini, aramejščini in grščini, vendar vsi ob navdihu Svetega Duha, tretje Božje osebe enovite Svete Trojice.

Sveto pismo so zgodaj začeli prevajati, zlasti v latinščino (sv. Hieronim v 4. in 5. stoletju), in potem postopoma v druge jezike sveta, tudi v staro slovanščino in nato tudi v slovenščino.

Sveto pismo ob svojem poslanstvu spada tudi med najpomembnejše knjige svetovne književnosti.

Po: S. Janežiču

Lokacija:
Print Friendly and PDF