Preskoči na vsebino


NEDELJA SVETE DRUŽINE

NEDELJA SVETE DRUŽINE

 

Ob prazniku Svete Družine lahko ob jaslicah najprej občudujemo dejstvo, da sta ob novorojenem Detetu oba – Jožef in Marija. Danes pa na žalost poznamo veliko enostarševskih družin, razbitih družin. Velikokrat ni nikjer očeta, ker je prezaposlen, ker ga preprosto ni, ker je pijan, ker … Samo želimo si lahko, da bi vse družine mogle ostati skupaj.

Novorojeno Dete samo nam je povod za razmišljanje o zaskrbljujočem dejstvu, da je vse manj otrok, da se možje in žene ne odločajo za več otrok, … Da ostanejo pri enem ali morda dveh, celo se zgodi, da ne želijo imeti otrok, ali pa jih ne morejo imeti zaradi zdravstvenih razlogov, ki so velikokrat posledica stresnega načina življenja. Ob pogledu na jaslice ne moremo niti mimo razmišljanja o tem, da sta Jožef in Marija morala iti skozi težke preizkušnje, da sta sploh ostala skupaj. Jožef bi namreč lahko Marijo zapustil, ker je bila noseča – in to ne z njim. Vendar je prisluhnil angelovemu sporočilu – in jo vzel k sebi.

Kolikokrat se na žalost zgodi, da fant in dekle na vztrajata v začetni ljubezni, ne znata premostiti nesoglasij – se ne znata pogovoriti, kar se velikokrat nadaljuje tudi v samem zakonu. Služba, otroci in druge obveznosti so velikokrat izgovor, da nimajo časa za graditev zakonskega odnosa, za doživljanje sebe kot moža in ženo. In tako ne moreta več biti skupaj, ker se ne poznata in ne čutita drug drugega.

Sveta Družina nam pričuje tudi s svojo vztrajnostjo pri soočanju s težavami, s pomanjkanjem prenočiš, s preganjanjem in begunstvom … Dandanes je težko vztrajati. Preveč smo se navzeli računalniške logike »Undo« funkcije in »Start new session«možnosti.

Vendar je potrebno vztrajati, potrebno je iti do konca, potrebno je začeti pogovor, graditi odnos, biti poleg, prisluhniti, začutiti, podpirati, … Samo tako se lahko nadejamo uspeha, veselja in miru. Le tako ne bo prihajalo do potreb po alkoholu in drugih odvisnostih, le tako bodo možje in očetje znali začutiti stisko mater in žen, le tako bodo starši znali vzgajati svoje otroke. Tega pa si vsi želimo, kajne?

Bodimo torej drug drugemu zgled zaupanja, miru in ljubezni!

 

Janez Papa

Lokacija:
Print Friendly and PDF