Preskoči na vsebino


 

SEPTEMBER - SLOMŠKOV MESEC

 

Z geslom Slomškovega leta »Svetost prenavlja svet« izražamo prepričanje, da je Bog po Slomškovi svetosti prenavljal svet in ga še danes; in da ga želi prenavljati tudi po moji in tvoji svetosti, draga brat in sestra.

Ker ima Slomšek kot »svetnik« verjetno poseben vpogled v našo molitev v družinah, veroučilnicah in tudi drugod, še bolj pozna stisko našega časa glede usihanja molitve in prave pohabljenosti tolikih src, tudi otroških, ki niso sposobna več molitve. Zato ne neha klicati: »Moli in delaj! Imej pri Bogu svoje srce, imej pri delu svoje roke /…/ Molitev je nebeška pošta; po njej gredo naše prošnje gor, po njej pridejo dari Božje milosti dol« (Drobtinice 1852).

Bolj kot v njegovem času je danes pereč njegov klic, ki vam ga ponavljam: »Učite moliti, vi očetje in matere, svoje otroke in iz mladih dni vadite jih. Kdor prav moli, tudi prav živi. Molitev gre gor, usmiljenje Božje pa dol. Kdor skrbno moli in pridno dela, ta svoje dolžnosti dopolni« (Past. p. 1846).

Malo pa ga moram dopolniti, saj je naše stanje glede molitve verjetno še krutejše: mnogi starši današnjih otrok sami ne znajo več moliti, zato tudi otrok ne morejo naučiti; nekateri otroci se pri verouku še uspejo naučiti molitvene obrazce za »oceno« ...

Zato smo vsi, ki še molimo, dolžni vse, ki si to želijo, in vedno več jih je, uvajati v molitev.

Po: dr. M. Turnšku

Lokacija:
Print Friendly and PDF