Preskoči na vsebino


Vnesite vaš naslov

Slomškove vzpodbude slovenskemu narodu

 

Prvi mariborski škof Anton Martin Slomšek, veliki učitelj slovenskega naroda v 19. stoletju, je aktualen tudi za današnji čas.

Ta mož, ki je trdno stal na zemlji, hkrati pa bil zazrt v nebo, je kot narodni modrec, poln Duha, človeške in božje modrosti, učil Slovence prav ljubiti svoj narod in svojo domovino.

Kakšna naj bo torej ljubezen današnjih Slovencev do svojega naroda in svoje domovine? Kakšne so zlasti domovinske dolžnosti današnjih Slovencev – kristjanov?

Najprej naj bi vsi imeli  zdravo narodno zavest. Zavedali naj bi se, da je narod velika vrednota, Božji dar, za katerega moramo biti Bogu in vsem, ki so nam to bogato doto ohranili in posredovali, iskreno hvaležni. Kakor po evangelijskem nauku ne smemo nikogar sovražiti in moramo vse narode spoštovati ter z njimi živeti v miru in slogi, tako moramo svoj narod kot naravno skupnost, kateri pripadamo, iz vsega srca ljubiti.

Ljubezen do naroda in domovine ne sme ostati le v mislih, čustvih in besedah, temveč mora vse bolj prehajati v dejanja. Vsi naj bi, vsak po svojih močeh, ustvarjalno sodelovali pri vsestranski prenovi in rasti celotnega naroda, pa naj gre za duhovno, etično, kulturno, gospodarsko, politično ali kakršnokoli drugo področje. Iz vseh plasti našega naroda naj bi dihali radoživost, zaupanje v prihodnost, življenjski optimizem.

In nenazadnje, ob Slomškovem zgledu naj bi tudi danes znali še posebej spoštovati in ljubiti lepo slovensko besedo – v domačem narečju in v vseslovenski knjižni obliki.

Po: S. Janežiču

Lokacija:
Print Friendly and PDF