Preskoči na vsebino


Zakonska zveza, s katero mož in žena ustanovita dosmrtno življenjsko skupnost, dobiva moč in čvrstost iz stvarjenja, za kristjane pa je povzdignjena tudi k višjemu dostojanstvu, ker je uvrščena med zakramente Nove zaveze.

Z nepreklicno privolitvijo, s katero se zakonca svobodno medsebojno izročita in sprejmeta, je sklenjen zakon. Popolno zvestobo zakoncev in nerazvezno edinost vezi pa zahteva že samo združenje moža in žene kakor tudi blagor otrok.

Po svoji naravi sta ustanova zakona in zakonska ljubezen naravnana na roditev in vzgojo otrok in dosežeta v njih tako rekoč svojo krono. Otroci so gotovo najlepši dar zakona ter največ prispevajo za dobro staršev...

Po krstu, zakramentu vere, sta mož in žena enkrat in za večno pridružena v Kristusovo zavezo s Cerkvijo, tako da je njuna zakonska skupnost sprejeta v Kristusovo ljubezen in obogatena z močjo njegove daritve. Posledica tega novega stanja je, da je veljaven zakon krščenih vedno zakrament.


iz predhodnih navodil obrednika SVETI ZAKON


Poroka v naši župniji:

  • prijava poroke je med uradnimi urami, vsaj dva meseca pred načrtovano poroko
  • preden dva skleneta cerkveni zakon, je koristno in priporočeno obiskati tečaj priprave na zakon
  • zapisnik: s seboj prinesite krstno-samski list (če niste bili krščeni v naši župniji) in potrdilo o opravljenem tečaju priprave na zakon
  • neposredna priprava na poroko je v tednu pred poroko - po dogovoru.Print Friendly and PDF