Preskoči na vsebino


Sveto bolniško maziljenje

je po nauku Cerkve eden izmed sedmerih zakramentov. Postavil ga je Jezus Kristus, evangelist Marko ga je nakazal (Mr 6, 13), apostol in Gospodov brat Jakob pa ga je vernikom priporočil in objavil. Takole pravi: "Je kdo med vami bolan, naj pokliče duhovnike cerkve in naj ga v Gospodovem imenu z oljem mazilijo in nad njim molijo; in verna molitev bo bolnika rešila in Gospod mu bo polajšal in, če je v grehih, mu bo odpuščeno" (Jak 5, 14 - 15).

Glavni del zakramentalnega obreda je polaganje rok, kar naredi duhovnik Cerkve, nato pa moli in z blagoslovljenim oljem bolnika mazili. S tem se ponazarja in podeljuje zakramentalna milost.

Ta zakrament bolniku posreduje milost Svetega Duha, ki celotnemu človeku pomaga k ozdravljenju, mu krepi zaupanje v Boga in ga utrdi zoper skušnjavo hudega duha in zoper strah pred smrtjo; vse zato, da bi hudo ne le bolje prenašal, ampak tudi premagal in zadobil zdravje, če bi mu to bilo v duhovno korist. Če je potrebno, odpusti tudi grehe in dopolni krščansko pokoro.

/iz apostolske konstitucije o zakramentu bolniškega maziljenja in predhodnih navodil obrednika Previdevanje bolnikov/


 

Obisk bolnikov in ostarelih na domovih

  • redno vsak prvi petek v mesecu;
  • za previdevanje umirajočih lahko pokličete kadarkoli;
  • če kdo želi obisk duhovnika na novo, nas obvestite.

 

Obisk bolnikov v bolnišnici Maribor

  • po dogovoru
  • za obisk lahko zaprosite tudi kurata v bolnišnici; pokličete ju lahko po telefonu (p. Beno Lavrih, DJ na št. 041-264-800 - za bolnico v Mariboru; g. Bogomir Rakuša, 031-259-411 - za oddelek bolnice na Sliv. Pohorju)

 
Print Friendly and PDF