Preskoči na vsebino


13. nedelja med letom - a

 

Kdor dá piti samo kozarec hladne vode enemu izmed teh malih, ker je moj učenec, resnično, povem vam, ne bo izgúbil svojega plačila.

Mt 10, 42

Živimo v časih, ki pomembno vplivajo na naše medsebojne odnose. Skoraj 4 mesece vsakodnevno poslušamo o epidemiji virusa in v želji preprečevanja prenosa okužbe zmanjšujemo naše socialne odnose. Komaj smo se po koncu razglašene epidemije malce bolj sprostili, upajoč, da je najhuje mimo, nam že grozijo nova tveganja.

Človek je močno čuteče in socialno  bitje. Ena največjih kazni, ki lahko posameznika doleti, je bivanje v samici. Zato je tudi sedanja epidemija novega koronavirusa preizkušnja naše prilagodljivosti in hkrati naše medsebojne solidarnosti. Na eni strani je pred nami nevarnost, da postanemo sebični, češ, glavno, da nismo v rizični skupini ljudi in tako lahko pod pretvezo te brezbrižnosti v stisko ali celo prezgodnjo smrt pahnemo nekoga drugega. Po drugi strani pa lahko pretirano izogibanje socialnim stikom močno vpliva na hitro poslabšanje naših medsebojnih odnosov. Zato nobena skrajnost, niti popolna brezbrižnost niti dolgotrajna stroga izolacija verjetno ni pravi odziv na sedanje razmere v svetu. Odgovorno ravnanje vsakega posameznika na vsakem koraku v družbi, bodisi v zasebnih prostorih bodisi v javnih prostorih, je tisto, ki nas lahko vodi k zmagi v tej preizkušnji.

Mnogi ljudje po svetu v tem trenutku trpijo. Ne samo zaradi virusa. Epidemija je samo še dodatna nadloga, ki se je zgrnila na mnoge, ki so že doslej bili v stiski. Preizkušnje človeštvo običajno še bolj povežejo v solidarnosti, saj se ljudje ob njih običajno pogosteje obračamo k Bogu, ker ugotovimo, da smo v mnogih stiskah zelo nemočni. Na podoben način so današnji časi priložnost, da se ozremo vase. Da se malce zmanjšamo tempo sodobnega življenja. Da postanemo solidarni z vsemi trpečimi in se jih v molitvah spominjamo in jim na duhovni ravni pomagamo k premagovanju težav, v katerih so se znašli.

Andrej

Lokacija:
Print Friendly and PDF