Preskoči na vsebino


6. nedelja med letom - a

 

»Vaš ''da'' naj bo ''da'' in vaš ''ne'' naj bo ''ne'', kar je več kot to, je od hudega.«

(Mt 5,37)

Jezusova neomajnost in trdnost v pravilih, ki jo beremo v današnjem evangeliju, mi je še posebej pri srcu zaradi dvojega: prvič, ker so Jezusova pravila jasna, brez odstopanj in 'drobnega teksta'. Drugič pa zato, ker so pravila enaka za vse, torej ni dvojnih meril.

A prav zaradi te strogosti pravil, smo kristjani v sodobnem svetu pogosto označeni kot 'staromodni', celo nazadnjaški. Priljubljen sodobni izraz je tudi 'homofobi'. Kar je nekomu dragoceno in sveto, lahko drug, ki ima druge prioritete, potepta in zanika, saj ima 'pravico' do svobodnega izražanja. Tako na primer (namenoma bom pretiravala) lahko žensko, ki se s ponosom imenuje Žena in Mati, označimo za homofobo, v odnosu do transeksualne kolegice, ki se imenuje ''Partner'', saj to izraža večjo svobodo človeka.

V sodobnem svetu, ki se nevarno vrti iz enih skrajnosti v druge, vsi potrebujemo vodstvo Svetega Duha in odprtost za Božjo modrost, ki naša življenja vodi tako, da bomo znali v vsem najti srednjo mero in zmernost. Da bomo znali biti pošteni do sebe, hkrati pa ostati spoštljivi do bližnjega.

Kadar se znajdemo v situacijah, ki jim Jezus jasno pravi ''ne'', še posebej, kadar se po krivem ali celo nevede znajdemo v njih, bi si želeli, da nam Bog vendarle prizanese. A bi morda kaj hitro zapadli v dvojna merila. Zato naj nam Božja beseda vendarle ostaja kompas za naše življenje, naša srca pa voljna za Božjo modrost in usmiljenje.

Katja

 

Lokacija:
Print Friendly and PDF