Preskoči na vsebino


Sv. Družina

 

Kot Božji izvoljenci, sveti in ljubljeni, si oblecíte globoko usmiljenje, dobrotljívost, ponižnost, krotkóst, potrpežljivost.

Kol 3, 12

Praznik Svete Družine, ki jo sestavljajo sv. Marija, sv. Jožef in novorojeni otrok Jezus Kristus, je liturgično postavljen v božični čas. To verjetno ni naključje, ampak ima močno sporočilno vsebino, kajti družina nastane z rojstvom otroka. Tako potem, ko na božič obhajamo Jezusov "rojstni dan", ko se je Bog učlovečil in živel svoje zemeljsko življenje v družini, praznujemo praznik Svete Družine. To vsaki družini daje izjemen pomen in vrednost.

Praznik Svete Družine je tudi praznik vsake človeške družine. Glavni namen praznika je predstaviti vzajemnost, spoštovanje in ljubezen, ki so jih v medsebojnih odnosih živeli Jezus, Marija in Jožef. Družinsko življenje je kraj posvečevanja članov družine.

Seveda v sodobnem času v praksi nastajajo različne oblike družin. Ob tem se mnenja pogosto krešejo o tem, kakšna oblika družine je najboljša za par in za otroke. Če smo iskreni in se poglobimo v osnovne naravne zakone, ki so temelji Stvarstva, potem se seveda ne moremo sprenevedati in vsi poznamo odgovor, kajti po takšni družini nenazadnje vsi hrepenimo in si jo želimo.

V današnjem času, ki je precej instantski, s prenizko stopnjo potrpežljivosti, z željo, da se stvari zgodijo takoj, je potrebno za medsebojno razumevanje znotraj družine vložiti še toliko več napora. Pri iskanju moči za boljše družinsko življenje se je dobro nasloniti tudi na molitev in vero. Molitev človeka umiri, vera mu da sidro in gotovost. S temi vrednotami se človek počasi spreminja in postaja bolj odprt za drugega, kar privede do večjega medsebojnega razumevanja.

Praznik Svete družine nas torej vabi, da poglobimo našo vero, da bo bolj živahna in močna. Z rastjo naše vere, ki nas priganja k veselemu, mirnemu in potrpežljivejšemu življenju, bomo dali naš prispevek k takšnemu družinskemu življenju, po kakršnem hrepenimo.

Andrej

 

Lokacija:
Print Friendly and PDF