Preskoči na vsebino


4. adventna - a

 

»Ko se je Jožef zbudil, je storil, kakor mu je naročil Gospodov angel.

Vzel je svojo ženo k sebi«

(Mt, 1, 24).

Dospeli smo do četrte advente nedelje. Na adventnem venčku smo prižgali še zadnjo, četrto svečo. Sedaj že odštevamo dneve, ki nas ločijo od Božiča. Pri tem nam lahko pomaga tudi adventi koledarček – ne samo tisti, kjer se v vsakem okencu skriva tudi košček čokolade, ampak morda bolj osebno izdelan koledar, kjer je za vsak dan posebej skozi ves mesec december zapisan kakšen predlog, namig, kje bi se lahko poboljšali, kakšno majhno odpoved bi si zadali, kako bi koga presenetili, kako bi bili bolj pozorni…, te svoje skromne darove dobre volje bi lahko zbrali in podarili Novorojenemu, ki ga pričakujemo, tako kot so se nekoč sveti trije kralji poklonili Detetu Jezusu.

Verjetno bi bili mnogo bolj srečni in zadovoljni, če bi znali posnemati svetega Jožefa, ki je kljub težki preizkušnji in veliki negotovosti zaupal Gospodovemu angelu, ki mu je v sanjah odvzel breme dvoma in nakazal rešitev. »Ko se je Jožef zbudil, je storil, kakor mu je naročil Gospodov angel. Vzel je svojo ženo k sebi« (Mt, 1, 24). Jožef je bil potem pomirjen in je doživeli veliko olajšanje. Blagor mu, da je znal zaupati, zaupati brez pomislekov in pridržkov, kar kaže na predanost in odprtost Božji volji… Prepričana sem, da je doživljal veliko notranje zadovoljstvo, gotovost in mir, ki ga svet ne more dati.

Pomislim tudi na Marijo, ki je prav tako pogumno in odločno Bogu porekla svoj »Zgodi se…«. To je bil verjetno najbolj usoden DA v zgodovini človeštva, to je za človeka največji blagoslov in blagor. Če zmoremo odpreti oči in ušesa srca, uvidimo, da je življenje res največji dar, ki ga moremo prejeti. A naš Stvarnik ni želel serijsko robotsko izdelovati ljudi, zato je želel, da se otrok rodi v družini, ljubečima se možu in ženi, in tako je sveta družina največja priprošnjica in zavetnica vseh družin, in vsako novo rojstvo največji čudež življenja.

Želim vam, da bi bil čas do samega Božiča čim bolj milosten in da bi Božja ljubezen v vas doživela nov razcvet, saj je tudi ni večje zapovedi, kot je ljubezen do Boga in ljubezen do bližnjega.

Danijela

 

Lokacija:
Print Friendly and PDF