Preskoči na vsebino


4. velikonočna - nedelja Dobrega Pastirja - c

 

»Moje ovce poslušajo moj glas.«

Jn 10,27

 

Danes nam evangelist Janez predstavi Boga kot dobrega pastirja, ki ljubeče skrbi in varuje svojo čredo. Ovce ne samo slišijo, ampak tudi poslušajo njegov glas. To nakazuje, kako poseben je odnos med pastirjem in ovcami.

Ne gre zgolj za poslušanje z ušesi, temveč za poslušanje s srcem. V ospredju ni naš razum ampak čustva in tako tudi tesnejša notranja povezanost z Bogom. Zgornje besede iz svetopisemskega odlomka izražajo nežnost in vzbujajo hvaležnost, da je naše življenje popolnoma varno v Božjih rokah. Nič in nihče nas ne more iztrgati iz njegovih rok, saj nič in nihče ne more premagati njegove ljubezni.

Današnja nedelja je tudi nedelja dušnih pastirjev - duhovnikov. Duhovna in marsikje tudi materialna revščina še bolj poudarjata pomembnost tega, da so pastirji ob svojih ovcah - duhovniki ob svojih vernikih. Da pastirske staje niso zgolj cerkve, ampak so tudi naši domovi, igrišča …

Za božje ljudstvo je veliko bogastvo, če ima med sabo pastirje, ki se odzovejo na naše klice »… lačen sem, žejen sem; bolan sem, jetnik sem …«. Dober pastir je blizu ljudem, kakor se je nebeški Oče približal nam po Jezusu Kristusu. 

Helena

 

Lokacija:
Print Friendly and PDF