Preskoči na vsebino


1. postna - b

 

Bog je rekel: »To je znamenje zaveze, ki jo sklepam med seboj in vami … Svojo mavrico postavljam v oblake in bo v znamenje zaveze …«

1Mz 9, 12-13

Najbrž se strinjate, da je mavrica eden najlepših pojavov v naravi. Od nekdaj sem ustavila korak ali pa se zazrla skozi okno in jo občudovala. Da je mavrica znamenje zaveze med Bogom in človekom, sem  se zavedla šele takrat, ko sem sama začela prebirati Sveto pismo, pa čeprav sem ta odlomek že kdaj prej slišala pri maši.

Mavrica – kako močan simbolni pomen ima!! Po eni strani njena lepota nastane v sožitju sonca in dežja, po drugi strani pa njena čarobnost izhaja iz prelivanja več različnih barv. Mavrica nikoli ne bi bila to, kar je, če bi bila le eno(dvo)barvna. Ali se zavedamo, da je njena veličastnost prav v sožitju različnosti?!

Bog je nedoumljiva skrivnost …  Pa  vendar si upam reči, da dojemam  mavrico (znamenje Božje zaveze s človekom) kot namig Boga, da se naj na svoji poti k Njemu združujemo v svoji različnosti; naj bomo strpni do tistih, ki so drugačni od nas; naj drug z drugim tvorimo »mavrico sožitja, razumevanja in medsebojne pomoči«.

Naj nam simbol mavrice pomaga hoditi skozi postni čas!

Marjana

Lokacija:
Print Friendly and PDF