Preskoči na vsebino


6. nedelja med letom - b

 

Gobavec se mu je zasmilil ...

Mr 1,40

Že nekaj nedelj zapovrstjo nam evangelij predstavlja Jezusa v njegovi skrbi za bolne.

Danes, na god Lurške Matere Božje, ki jo imenujemo tudi "zdravje bolnikov" in "tolažnica žalostnih", je svetovni dan bolnikov. Z boleznijo in trpljenjem se srečamo vsi: pri sebi, pri svojih bližnjih.

Je Jezus tudi danes blizu bolnim?

Papež Frančišek v letošnji poslanici za svetovni dan bolnikov piše, "da je Jezus svoji Cerkvi podaril moč ozdravljanja. Cerkev odgovarja na Jezusov dar in se zaveda naloge, da bolnim prinaša Gospodov pogled, poln nežnosti in sočutja".

Eden od teh darov je zakrament bolniškega maziljenja. Žal je med ljudmi še precej zakoreninjen strah, da je ta zakrament zadnje dejanje pred smrtjo. Že po imenu je ta zakrament  za (resno) bolne in ne umirajoče. Duhovnik s tem zakramentom ne prinaša smrti, ampak Božjo pomoč in tolažbo, mir in pogum za premagovanje težav, ki spremljajo hude bolezni, težje poškodbe ali starostno oslabelost.

Prepričana sem, da Bog preko bolniškega maziljenja zdravi v vsakem primeru. Vendar pa zdravi na zelo različne načine. Ne vedno tako, kot smo si sami želeli.

Lahko ozdravi tako, da zares odvzame bolezen. Čeprav se nam zdi skregano z logiko, lahko Jezus pokliče bolnika v večnost in ga tako dokončno "ozdravi". Ali pa bolezen dopušča in tako daje bolniku priložnost, da pri tem kot človek dozoreva. Tako lahko bolnik svojo bolezen in trpljenje spremeni iz nečesa življenje uničujočega v nekaj, kar življenje daje in osmišlja.

Helena

Lokacija:
Print Friendly and PDF