Preskoči na vsebino


3. nedelja med letom - b

 

» Oznanjal je Božji evangelij in govoril:

čas se je dopolnil in Božje kraljestvo se je približalo.

Spreobrnite se in verujte evangeliju!«

Mr 1,14-15

 

Preden evangelist Marko začne poročati o posameznih dogodkih Jezusovega javnega delovanja, poda neke vrste povzetek vsega njegovega delovanja z besedami: »Ko pa je bil Janez izročen, je šel Jezus v  Galilejo. Oznanjal je Božji evangelij in govoril: čas se je dopolnil in Božje kraljestvo se je približalo. Spreobrnite se in verujte evangeliju!«

Sporočilo, ki ga prinaša Jezus, je od vsega začetka označeno kot veselo Božje sporočilo: veselo oznanilo, ki prihaja od Boga in prinaša neko vest o Bogu. In najpomembnejši in najbolj vesel poudarek tega sporočila je: Božje kraljestvo se je približalo! Prišel je odločilni trenutek, v katerem se lahko po Božjem delovanju izpolnijo prerokbe, ki jih je Bog napovedal v preteklosti. Ta čas, ki je nastopil, pa je odločilen. In mi smo del njega.

Gospodovo kraljestvo se je približalo. Bog je Gospod vedno in povsod. Toda njegovo kraljestvo je lahko zakrito ali skrito, ne vsiljuje se očitno, da ga ne bi bilo mogoče zanikati ali tajiti. Lahko je tako zelo skrito in ga tako nejasno doživljamo, da nastane vtis, da Bog in njegovo kraljestvo sploh ne obstajata. Ob tem se mu lahko izognemo. Priznati ga je mogoče samo v veri. Kaj pomeni, da se je Božje kraljestvo približalo, je mogoče spoznati iz Jezusovega delovanja. V njem se kaže, na kakšen način je Bog zagospodoval in kakšni so sadovi njegovega bližajočega se kraljestva.

Dobra novica o Bogu, ki smo jo prejeli, je: Čas, ko se izpolnjujejo obljube, je tukaj. Bog, ki je Gospod, se vam je v njegovem mogočnem kraljestvu približal. Te besede, ki povzemajo vse Jezusovo delovanje, bi lahko bile tudi naslov Jezusovega delovanja. Povedo, kaj njegova dela in besede tako v podrobnostih kot v celoti predstavljajo. So novica, ki prinaša veselje. Z njimi je čas izpolnjenih obljub postal resničnost. Kažejo, da je Bog Gospod.

Se znamo tudi mi v tem času veseliti? Ne pozabimo na vero in spreobrnjenje, sicer bo to naše veselje le začasno.

Po: Klemes Stock, Jezus – veselo oznanilo

Lokacija:
Print Friendly and PDF