Preskoči na vsebino


33. nedelja med letom - a - 1. svetovni dan ubogih

 

»Vrlo ženo, kdo jo najde!... Srce njenega moža zaupa vanjo,...«

Prg 31, 10.11

Zadnje poglavje knjige Pregovorov govori o vrlem kralju in o vrli ženi. Menim, da je danes veliko zmede glede vloge moža in žene.

Vloga moža bi naj bila, da prevzame pobudo, vloga ženske pa je, da odgovori. Na žalost je danes veliko moških, ki so doživeli polom v tej svoji osnovni nalogi, ter veliko žensk, ki so prevzele moško vlogo. Današnji čas ni naklonjen ženi, ki ostane doma ter skrbi za otroke in dom. Še manj naklonjenosti dobi žena, ki je podrejena možu. Mislim, da ni težko biti podrejen nekomu, ki te brezmejno ljubi, tako kot smo mi podrejeni Bogu. Seveda pa je zgodba popolnoma drugačna, če ni ljubezni v odnosu. Velikokrat je v odnosih izkoriščanje, izsiljevanje, pogojevanje, egoizem…, ki nimajo nič skupnega z ljubeznijo, ki je »potrpežljiva, dobrotljiva, ni nevoščljiva…«.

Matthev Henry je napisal: »Žena je bila ustvarjena iz Adamove strani – ne iz glave, da bi mu vladala, ne iz noge, da bi hodil po njej, ampak iz njegove strani, da bi mu bila enaka, pod njegovo roko, da bi bila zaščitena in blizu srca, da bi bila ljubljena«.

Ob današnjem berilu sem razmišljala tudi o številnih razpadlih zakonih in zvezah. Moje mnenje je, da bi bilo razpadlih zvez manj, če bi bile (vse) žene bolj »vrle« (vemo, kakšno moč ima lahko ženska s svojim telesom nad moškim).

»Milina je varljiva in lepota je prazna, žena, ki se boji Gospoda, pa je vredna hvale.«(Preg 31,30)

Valerija

Lokacija:
Print Friendly and PDF