Preskoči na vsebino


11. nedelja med letom

 

Zastonj ste prejeli, zastonj dajajte. Ne oskrbujte se ne z zlatim ne s srebrnim ne z bakrenim denarjem v pasovih…

Mt, 10, 8-9

 

Jezus razpošlje dvanajstere učence oznanjat nebeško kraljestvo. Dá jim oblast nad nečistimi duhovi,  da bi ozdravljali vsako bolezen in slabost. Ob tem pa jim tudi naroči, na kakšen način morajo izvrševati poslanstvo oznanjevanja.

Tako kot dvanajstere pred dva tisoč leti pošilja Jezus danes tudi nas. Vsak dan znova, od rojstva do smrti,  vsakega z njemu lastnimi darovi. Prvo naročilo, ki ga Jezus dá učencem, je, da morajo prejete darove uporabljati. Za dobra dela. Tudi nam so bili dani različni darovi, ampak vsi z namenom, da bi z njimi delali dobro. Sedanji papež Frančišek nas večkrat opomni, da je vera brez del mrtva vera.

Nadalje Jezus naroči učencem, da za tisto, kar so zastonj prejeli, ne smejo zahtevati plačila. Tudi tukaj nas sedanji papež Frančišek znova in znova opominja in kristjani bi morali to prav dobro razumeti: »Zastonj ste prejeli, zastonj dajajte.«

Za konec Jezus učencem jasno zabiča, da si ne smejo kopičiti odvečnih stvari. Samo najnujnejše, kar potrebujejo za svoje poslanstvo. Niso potrebne dvojne obleke, odvečni denar…  Jezus prav dobro ve, da bogastvo zamegli pogled. Hitro lahko pozabimo, kakšen mora biti kristjan in na kakšen način mora uporabljati darove, ki jih je prejel.

Jezus, hvala ti, da nam po Božji besedi vsak dan znova in znova kažeš, kakšna mora biti drža kristjana v našem vsakdanjem življenju, ko uporabljamo darove, ki so nam bili zaupani.

Matej

Lokacija:
Print Friendly and PDF