Preskoči na vsebino


Binkošti -a

 

"Mir vam bodi!"

(Jn 20,19)

 

Na današnjo binkoštno nedeljo me najbolj nagovarja Jezusov pozdrav prestrašenim učencem. Vedno bolj pomembno se mi zdi, da v svojih ranjenih in prestrašenih srcih začutimo  mir, ki nam ga lahko podari samo Bog.

Jezus je bil tri leta s svojimi učenci, z njimi je jedel, spal in jih nenehno učil - z besedami in vzgledom. V tem času učenci niso bili sposobni narediti nobenega čudeža, mnogokrat niso niti razumeli, kaj jim Jezus govori. Ko pa so prejeli Sv. Duha, so postali tudi oni učitelji in bili sposobni podobnih čudežev kot Jezus. Zelo zgovorne se mi zdijo besede pred kratkim umrlega prof. Tomislava Ivančića, ki pravi, da je Jezus teorija, Sv. Duh pa je praksa. Jezus nam govori, kaj naj delamo, Sv. Duh pa je tisti, ki nam dá moč, pogum, vero, modrost, … da lahko živimo podobno Jezusu.

Vsi imamo takšne in drugačne rane, težave, križe, ki se nam marsikdaj zdijo pretežki, nerešljivi. Velikokrat klonemo pod težo greha, v naše srce se naseli nemir in strah. Ko smo že čisto na tleh, ko smo najbolj ranjeni, sami, se pokaže moč Sv. Duha, če se mu prepustimo. Takrat ne vodim več jaz svojega življenja, ampak se prepuščam, da me vodi Sv. Duh. Na žalost veliko ljudi vztraja v svojem "brezizhodnem" trpljenju, se smilijo sami sebi in "se vrtijo v krogu". Ne zavedajo se, da nam je Jezus dal "zdravilo" za vse naše težave, strahove, ranjenosti, in sicer "Sv. Duha (Tolažnika)". Da pa nam le-ta lahko pomaga, mu moramo dati prostor v svojem srcu. Zato ne samo danes  ampak vsak dan molimo: "Pridi, Sv. Duh..."

 Valerija

Lokacija:
Print Friendly and PDF