Preskoči na vsebino


1. postna nedelja - a

 

“Tedaj je Duh odvedel Jezusa v puščavo, da bi ga hudič skušal.”

Mt 4,1

Skušnjave! Se zavedamo, koliko je skušnjav? V današnjem evangeliju so omenjene tri glavne skušnjave, ki vplivajo na naše telo, dušo in duha.

Prva skušnjava je glede hrane. Kolikokrat se ne morem upreti določeni hrani, čeprav vem, da kljub zapeljivemu videzu in okusu ni najbolj zdrava? Kolikokrat sem se sposobna postiti? Se zavedam, da potrebujem v enaki meri kot telesno tudi duhovno hrano?

Glede druge skušnjave - skušanja Boga, pa menim, da je prav, da zaupam v Boga, da verjamem, da me bo spremljal in varoval. Vendar to ne pomeni, da če na primer zmolim pred vožnjo z avtomobilom, potem pa ne vozim po omejitvah, se mi ne bo nič zgodilo. Molitev ni nek čaroben obrazec, ni formula za čudež.

Tretja skušnjava, ki vpliva na mojega duha, pa me odteguje od Boga. Bog ni več na prvem mestu v mojem življenju. Kolikokrat me vsakdanje stvari odvračajo od Boga? Kolikokrat iščem razne izgovore, zakaj nimam časa za Boga?...

V življenju pač ne gre brez skušnjav. Očitno so nam namenjene, tako kot Jezusu, da preko njih utrjujemo svojo vero. Pomembno se mi zdi, kako se jih je “lotil”Jezus. Za vsako od njih je našel rešitev v Svetem pismu. Zato je prav, da dobro poznamo Božjo besedo. Naj nam v tem postnem času postane še bližja!

Valerija

Lokacija:
Print Friendly and PDF