Preskoči na vsebino


Osnovne molitve

 

Molitev

je temeljna dejavnost vernega človeka in nujni sestavni del krščanskega življenja.

Nekdo je dejal: "Povej mi, kako moliš, in povem ti, kakšen vernik si!"

Trditev zagotovo drži. Iz tega, koga, kaj, kdaj in koliko človek moli, lahko s precejšnjo gotovostjo razberemo, v koga in kako človek v resnici veruje.

Kdor moli redno, vestno in zavzeto, je zelo verjetno tudi takšen vernik - reden, vesten in zavzet; kdor moli le površno, mlačno ali morda le tu in tam, je tudi takšen vernik - površen, mlačen in kot veren človek tudi sicer zelo verjetno ravna le tu in tam. Kdor pa ne moli - v resnici sploh ni veren, pa čeprav sam misli ali celo pravi, da to je.

Kdor ne moli, ni kristjan, kajti kristjan moli.

Moliti je možno...

  • Kdajkoli: zjutraj in zvečer, podnevi in ponoči, poleti in pozimi, pred jedjo in po jedi, pred, med in po delu. Skratka: molimo lahko vedno, tako v dneh in nočeh, ko imamo časa na pretek, in v dneh in nočeh, ko nas pesti pomanjkanje časa. Molitev je namreč tudi to: čas, ki ga podarimo Bogu.

  • Kjerkoli: doma, v šoli ali na službenem mestu, v dvigalu ali na stopnišču, na avtobusni postaji ali na avtobusu, v avtu ali letalu, na vlaku ali na ladji, v naravi ali v cerkvi. Skratka: molimo lahko povsod, kajti molitveni prostor oz. prostor za molitev je tisti prostor, na katerem se spomnim na Boga, pomislim Nanj z ljubeznijo, se srečam z Njim in z njim pogovorim.

  • Kakorkoli: spontano in naučeno, tiho ali na glas, s pomočjo obrazcev ali brez njih, sam ali skupaj z drugimi, zgolj v mislih ali pa s pomočjo telesa, drž, kretenj, plesa; s pomočjo Svetega pisma (posebej psalmov) ali kakšnega molitvenika, s pomočjo podobice ali pa računalnika in kakšne spletne strani.

Čas, prostor in način molitve so lahko bolj ali manj primerni, bolj ali manj ugodni, ker bolj ali manj prispevajo k našemu srečanju in pogovoru z Bogom...

Najlepša in najbolj osebna je molitev, ki človeku pod vplivom Svetega Duha privre iz globine njegovega srca, ko moli v duhu in resnici, pa naj prosi, slavi, časti Boga ali pa se mu zahvaljuje za prejete dobrote in darove.

Ne verjamete? Kaj naj vam rečem? Poskusite in preizkusite sami...

Na tem mestu lahko najdete nekaj obrazcev osnovnih molitev. Naj vam bodo v pomoč za vašo osebno molitev...


V imenu Očeta + in Sina + in Svetega Duha. + Amen.


Oče naš,

ki si v nebesih, posvečeno bodi tvoje ime, pridi k nam tvoje kraljestvo, zgodi se tvoja volja kakor v nebesih tako na zemlji. Daj nam danes naš vsakdanji kruh in odpusti nam naše dolge, kakor tudi mi odpuščamo svojim dolžnikom, in ne vpelji nas v skušnjavo, temveč reši nas hudega. Amen.


Zdrava Marija,

milosti polna, Gospod je s teboj, blagoslovljena si med ženami in blagoslovljen je sad tvojega telesa, Jezus. -- Sveta Marija, Mati božja, prosi za nas grešnike, zdaj in ob naši smrtni uri. Amen.


Slava Očetu

in Sinu in Svetemu Duhu, kakor je bilo v začetku, tako zdaj in vselej in vekomaj. Amen.


Molitev k Sveti Družini

Jezus, Marija in Jožef,
v vas zremo lepoto resnične ljubezni,
na vas se z zaupanjem obračamo.

Sveta nazareška Družina,
stôri, da bodo tudi naše družine
prostor občestva in dvorane zadnje večerje, kjer je molitev,
pristne šole evangelija
in majhne domače Cerkve.

Sveta nazareška Družina,
da ne bi nikoli več v družinah doživljali
nasilje, zapiranje vase in razdeljenost.
Kdorkoli je bil ranjen ali pohujšan,
naj bo kmalu potolažen in ozdravljen.

Sveta nazareška Družina,
naj prihodnja škofovska sinoda
prebudi v vseh zavest
o svetem in nedotakljivem značaju družine,
o njeni lepoti v Božjem načrtu.

Jezus, Marija in Jožef,
prisluhnite ter uslišite našo ponižno prošnjo. Amen

 

Več na ...

- Molitev.net - molimo skupaj

- Pristan Duha

žpk



Print Friendly and PDF